İspanya ve İrlanda dahil... 5 ülke Filistin devletini tanımaya hazırlanıyor


 

İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırımı sürerken, aralarında İspanya ve İrlanda’nın da bulunduğu 5 ülke Filistin devletini tanımaya hazırlanıyor.

 

Basında çıkan haberlerde, aralarında İrlanda ve İspanya'nın da bulunduğu bazı Avrupa Birliği üye devletlerinin 21 Mayıs'ta Filistin devletini tanımayı düşündükleri belirtildi.

 

İrlanda Radyo ve Televizyon Ağı (RTE) dün çarşamba günü yaptığı açıklamada, İrlanda, İspanya, Slovenya ve Malta arasında Filistin Devleti'nin tanınmasına ilişkin temasların yoğunlaştığını söyledi.

 

Ağa göre, İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Savunma Bakanı Michael Martin'in sözcüsü bu görüşmelerin halihazırda devam ettiğini doğruladı.

 

İrlanda ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu Avrupa Birliği üye ülkelerinin 21 Mayıs'ta Filistin Devleti'ni tanıdıklarını açıklayacaklarını belirtti.

 

İrlanda, Slovenya, Malta ve Norveç'in, Filistin Devleti'nin tanınmasına yönelik İspanya öncülüğündeki girişime destek verdiği biliniyor.

 

Filistin Devleti şu anda Avrupa Birliği'nin 8 üyesi olan Bulgaristan, Polonya, Çekya, Romanya, Slovakya, Macaristan, Kıbrıs ve İsveç tarafından tanınmaktadır.

 

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bazı AB ülkelerinin Filistin'i resmen tanımasını beklediğini açıkladı.

 

Arap ülkeleri ve Avrupa Birliği, geçtiğimiz Kasım ayında İspanya'da yapılan toplantıda, Filistin-İsrail anlaşmazlığının tek çözümünün iki devletli çözüm olduğu konusunda anlaşmıştı.

 

1988'den beri Birleşmiş Milletler'deki 193 ülkeden 139'u Filistin devletini tanıdı.

Ayrıca oku

Yorumlar