Hudeyde'deki güçler 45 günde tahliye edilecek
Yemen'de İsveç'te taraflar arasında sağlanan anlaşma uyarınca Hudeyde kentinde ateşkes sağlanırken, Hudeyde'deki güçlerin 45 gün içinde tahliye edileceği kaydedildi.
Rusya'nın Yemen Büyükelçisi Vladimir Deduşkin Yemen'in Hudeyde kentindeki tüm güçlerin tahliyesinin 45 gün süreceğini söyledi. Deduskin, Hudeyde'de bir hafta içinde yaklaşık 1 kilometrelik tampon bölge kurulmasının öngörüldüğünü ifade etti.
Sputnik'e demeç veren Deduşkin, İsveç'teki Yemen görüşmelerinde tarafların Hudeyde Limanı ve kentiyle ilgili anlaşmaya varmasını değerlendirdi.
Anlaşmanın çok ciddi olduğunu ve coğrafi önem taşıdığını söyleyen Deduşkin, birliklerin tamamının tahliyesinin 45 günde gerçekleşeceğini ve bir hafta içinde tampon bölge kurulmasının öngörüldüğünü ifade etti.
Anlaşmanın nasıl hayata geçirileceğinin harita üzerinde net olarak belirlendiğini anlatan Deduşkin, "Tüm çatışan grupların bir hafta içinde 500'er metre geri çekilmesi ve böylece çatışma ihtimalini ortadan kaldıracak 1 kilometrelik tampon bölge kurulması öngörülüyor. Ardından 45 gün içinde Husiler ve hükümet güçleri dahil tüm güçler Hudeyde'den çıkarılacak. Kentle eş zamanlı olarak liman da özgürleştirilecek" dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveç'te sona eren Yemen konulu istişare toplantılarında Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurmuştu.
"Hudeyde limanı ve kenti için anlaşmaya vardık" diyen Guterres, anlaşmanın limana ve kente tarafsız güçlerin konuşlandırılmasını ve geniş çaplı ateşkesin sağlanmasını kapsadığını vurgulamıştı.
Kaynak: Sputnik




التعليقات